16/05/2022

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».

 

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2022
 
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Η Γνώση είναι δύναμη, η μνήμη είναι το πολύτιμο νήμα της γνώσης που συνδέει το άτομο με την προσωπική του ιστορία, την οικογένεια, την ομάδα, την πατρίδα, το ανθρώπινο γένος, τον πολιτισμό. Η γνώση της μνήμης, η μνήμη της γνώσης είναι η δύναμη των μουσείων όπου η ομορφιά της τέχνης, η αρετή της προσπάθειας, η γοητεία της υπέρβασης γίνονται σχήματα, εικόνες και αντικείμενα που γεννούν συγκίνηση και μέθεξη και μπορούν να δείξουν τον τρόπο και τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο σε όσους είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να αφουγκραστούν την ιστορία τους…
Για την Ημαθία που θα έχει την χαρά να δει να ανασταίνεται επί τέλους η μνήμη των Αιγών, της βασιλικής Μητρόπολης των Μακεδόνων, στο νέο μουσείο που σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του η μέρα των μουσείων αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία και έτσι αποφασίσαμε να την γιορτάσουμε όπως της ταιριάζει:
 
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στις 10:00 μπροστά στον ’’Τοίχο της Μνήμης’’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί» μια εκπαιδευτική δράση της εφορείας με την μουσειοπαιδαγωγό μας Φώτω Παπαργυρούδη για σχολεία και συλλογικές οντότητες της Βέροιας.
 
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, στις 19:00 ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός θα συστήσει στους «Φίλους του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του δικτύου του» και βέβαια σε όλους όσους αγαπούν να μαθαίνουν αρχαίες ιστορίες τους Βεροιείς που οι εικόνες τους ‘αναστήθηκαν’ στον «τοίχο της Μνήμης».
 
Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Ενώνουμε γιορτές -την μέρα των μουσείων και τις «πράσινες πολιτιστικές διαδρομές»- και ενώνουμε δυνάμεις – η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ο Σύλλογος των Φίλων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου του, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ο «Σύλλογος Δρομέων Βέροιας», το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας, ο όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας», η «Εστία Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας», η «Εύξεινος Λέσχη Βέροιας» και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Βέροιας– και γιορτάζουμε όπως οι αρχαίοι με μια μαραθώνια λαμπαδηδρομία 40 χιλιομέτρων, με μουσικές, χορούς και θεατρικά δρώμενα την μνήμη των Μακεδόνων που ξεκινώντας από αυτά τα χώματα άλλαξαν την ιστορία του κόσμου!
 
• Στις 10.30 στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, δίπλα στα ερείπια του Γυμνασίου που ήταν η Σχολή του Αριστοτέλη «Ο Αλέξανδρος χαιρετά τον Αριστοτέλη» (θεατρικό- χορευτικό δρώμενο), Η φλόγα ανάβει, οι ‘Μπούλες’ επιτελούν το αρχαίο τους δρώμενο στην ορχήστρα του θεάτρου, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.
 
• Στις 12.30 στο γήπεδο της Πατρίδας, πρώτη στάση της φλόγας, η δάδα αλλάζει χέρια, τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων χορεύουν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.
 
• Στις 13.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας, δεύτερη στάση, η δάδα αλλάζει χέρια, «Αντικρίζοντας την χώρα των Αιγών-η προετοιμασία των εφήβων» (θεατρικό δρώμενο), οι κοπέλες του Λυκείου των Ελληνίδων χορεύουν ως αρχόντισσες της Βέροιας μπροστά στον ‘Τοίχο της μνήμης’.
 
• Στις 13.45 στο φράγμα του Αλιάκμονα, τρίτη στάση, η δάδα αλλάζει χέρια, οι κοπέλες της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» με τις εντυπωσιακές φορεσιές που η παράδοση σχετίζει με τον Μεγαλέξανδρο χορεύουν.
 
• Στις 14.15 η φλόγα περνάει μπροστά από το νέο Μουσείο των Αιγών, οι πρόσκοποι που βρίσκονται εκεί ακολουθούν την λαμπαδηδρομία.
 
• Στις 14.45 η φλόγα φτάνει στην Νεκρόπολη των Αιγών, δίπλα στους τάφους των Μακεδόνων βασιλέων, εκεί όπου οι Μακεδόνες κάθε Άνοιξη γιόρταζαν τα Ξανδικά, εκεί από όπου την Άνοιξη του 334 π.Χ ο Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων, ηγεμόνας των Ελλήνων και κυρίαρχος των Βαλκανίων, ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία για να γίνει πρώτος πολίτης της Οικουμένης, ανάβει ο ‘βωμός της μνήμης’.
Ω Παι-διός: με ένα θεατρικό δρώμενο αποχαιρετούμε τον Αλέξανδρο.
Τα Ρογκάτσια της «Εστίας Ρουμλουκιωτών Αλεξάνδρειας» και οι Πόντιοι της «Ευξείνου Λέσχης Βέροιας» χορεύουν τους πολεμικούς χορούς τους όπως έκαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Ακολουθεί πανηγύρι…
 
Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όλους δωρεάν.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Κείμενα: Γιώργος Λιόλιος
Ηθοποιοί: Μαρία Καραγκιοζίδου, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Βασίλειος Γαλουτζής, Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Τάσος Κουτσάμπασης, Κωστής Ζήνδρος, Γιάννης Κωφίδης
Δρομείς: Κωστόπουλος Κώστας, Βασιλακάκης Αντώνης, Ορφανίδης Στέφανος, Κωτούλας Ιωάννης, Κελεπούρης Αντώνης, Δημάδης Στέφανος, Δόμανος Ιωάννης, Μουσένας Γρηγόρης.